The Entity

My photo
Kajang, Selangor, Malaysia
Assalamualaikum. Writing all the way from Belgaum, Karnataka, India. Missing Malaysia so much. But everything is just perfectly fine here. India makes people not just live, but SURVIVE. :)

Welcome Message

And remember, it always rain hard for those who deserve The Sun. :)

Monday, 15 February 2010

Realiti KTM (tren)

Yo! So basically today I'll just post something in bahasa. Malas nak tulis dalam english. No mood la..T-T

Untuk sekian sebulan dalam hidup, aku menggagahkan diri ke stesyen kereta api hari-hari demi mendapatkan ilmu. Ceh skema siot ayat. Maklumlah agak lama dah tidak berblogging ni. Ayat pun tunggang terbalik dah. Tapi apa aku kisah, sini bukannya sekolah, ada cikgu BM nak complain kate ayat tak gramatis dan bla-bla. Cakap pasal cikgu BM, rindu pulak cikgu Asiah....(ok, off topic)

Kajang tempat tinggal aku ni sebenarnya sungguh melecehkan, semenjak highway dibuat. Yelah...rumah aku letaknya nun di atas bukit. Dulu siap boleh nampak KLCC wey, best la time tu, bile time nak tido je...tgk pemandangan dulu...KLCC, KL Tower...nikmat. Tapi tu lebih kurang 10 tahun dulu, sekarang haprak. Nampak la apartment bertaburan tu ja. Tak best dah...huhu...

Nak dijadikan cerita, kalau aku nak try jalan kaki ke KTM, memang boleh sampai tapi haus la tapak kasut, synovial membrane fluid, cartilage semua. Jauh beb...tapi kalau hari-hari jalan, mau slim aku. Hahaha:D. Jadi disebabkan, bapa aku mmg penyayang, so dia hantarlaa aku ke KTM tiap-tiap pagi. Kadang-kadang lambat, kadang-kadang awal. Bergantung la.. sebab kadang-kadang, leceh nak pakai tudung and bersiap semua...(bukan maksud aku tak suke pakai tudung, tapi leceh). KTM kajang lak ada dua entry. Satu belakang satu depan. Boleh pilihlah. Tapi kalau pi entry depan, hang terpaksalah bergelut dengan jalan yang jam, kerana disitu budak-budak junior nak ke sekolah. Boleh naik giler kalau menghadap jam kajang ni...argh!!`

Oleh itu, bapa aku putuskan untuk gune entry belakang ja. Sebenarnya entry ni bukan pihak KTM yang buat, tapi warga kajang yang buatkan. Dorang putuskan wayar pagar tu, agar orang boleh masuk. Memang adventurous la aku tiap2 pagi, naik tembok tinggi, kalau pakai baju kurung, haih, nampaklah betis semua, tapi aku pandai cover tak macam sesetengah orang tu. Satu perkara aku tak suke bile lalu entry belakang, ialah bile kat kaunter tiket. Pak cik tua cacat yang jaga kaunter tu sombong nak mampus. Dahlah pekak, ish geram rasa nak cekik je. Dahla hari tu bagi duit baki RM6 dengan duit syiling semua, tak ke bod*h? Gile aku nak jaga duit syiling banyak2 macam tu. Tapi sekarang lega, sebab dah pakai pas bulanan. Murah lagi, so save skit, perjalanan aku dari Kajang ke Putra. Save 50 %. Wahlao.

Tutup bab tiket semua. Sekarang kite beralih ke bab menunggu tren. Kadang-kadang, aku ni bernasib baik, sampai je, tren pun sama2 sampai, teruslah naik. Tapi alangkah nasib malangnye aku kebelakangan ni, sebab terpaksa tunggu hampir 30 minit untuk tren. Ada satu kali tu tren sampai, tapi dah tak muat dah. Memang berbulu aku...hampir jadi were wolf. Hahhaha. So, terpaksala tunggu the next train. Tapi kalau nak dibuatkan cerita, tunggu tren ni pun ada kebaikannya. Salah satunya ialah dapat berbual dengan orang yang sama-sama tunggu tren. Hari tu dapat jugak aku borak dengan foreigner. Orang Arab, die pun study gak. Die memang baik, kadang-kadang siap pegang tangan aku, sambil escort naik tren. Hahaha. Tapi sekarang, dah lama tak jumpe die. Rindu pulak, sebab kadang-kadang die suke tanya weird questions. Contohnya, bile lalu tasik mines tu, die tanya "CAN WE SWIM IN IT? IS IT DANGEROUS?" hahahha nak terburai perut aku gelak. Macam soalan budak kecik ja...kah3.

Tidak dilupakan juga bile sampai bab, romance. Aku tau la, kebanyakan pembaca blog ni suke bile sentuh bab ni. Yela..aku pun bukan selalu tulis pasal benda ni, sebab aku decent, tak macam korang. Hahahah...ok joking. Anyhow, let be more serious. Aku tak taula...tapi tempat menunggu tren ni laa kebiasaannya menjadi port untuk couple untuk play their games. Aku tau dorang tu dah tak sabar nak kahwin, tapi malang takde duit, so nak buat itu ini baik dalam tren or tempat menunggu tren kan? Pada hari jumaat yang lalu, aku ada test kat college. Aku langsung tak sedia apa2 untuk otak aku ni. Aku tgk laa...tren sampai lagi 30 minit, buat apa nak melangut, so baik baca buku jap. Aku pun keluarkan buku BIO, cube nak recall process Kreb Cycle...yang aku tak berapa nak kuasai. Hati tengah risau sebab chemistry pun susah, bab chemical bonding, nak termuntah aku baca buku teks college, sebab tak menarik langsung. Haih....So, aku teruskanlah baca...tibe, datanglaa sepasang couple ni duk tepi aku. Aku menginjak sikit. Bagi laluan. Bodohlah kenapa aku bagi laluan untuk mereka hah??? Entahlaa..mungkin dah tertulis kut...

Aku dok asyik menghafal Kreb Cycle. Bla bla...aku dok ngomong sorang-sorang. Yng couple tadi lak, dah mule dah tangan dah gatal. Si jantan, siap pegang-pegang si betina. Geli siot!! Tapi aku just mencegah dalam hati jela..walaupun selemah-lemah iman. Bila masuk tren lak, ada satu couple lagi, tapi bangsa Arab. Aku tengok yang perempuan tu macam tua ja, yang lelaki tu macam muda. Mungkin sugar mom kot. Hahahhaa. Dorang tu dapat tempat duduk. Memang giler la. Aku lak tak dapat. Mungkin sebab aku baik sangat bagi chances kat orang yang lebih memerlukan..hahaha. Bile pasangan Arab tadi duduk, yang lelaki tadi mule la buat tidur atas bahu perempuan tu, tangan peluk perempuan tu. TAK SENONOH sungguh. Tapi biarkanlah...nak buat ape pun ye dak?

Bile sampai stesyen serdang, orang mulai ramai. Tersepit aku, di sebalik lelaki negro tinggi dan berbadan besar. Nak mati aku tak boleh bernafas gara-gara bau badannya yang busuk. Argh...tapi apekan daya...tak terdaya nak buat apa2, tahan jela..

Eh...dah penat la...nnti aku sambung lagi...see ya later